Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 4. 2020

Zázračná keto dieta?

Hit, který slibuje to, po čem tolik lidí touží: výrazně a rychle zhubnout. Milují ji celebrity i běžná populace: Slavná ketodieta je založena na vysokém příjmu bílkovin a minimu sacharidů. Tělo díky ní dostanete do stavu, kdy si potřebnou energii začne vyrábět z vlastních tuků. No nezní to přímo idylicky?

 
Článek

Ketogenní, ketonová, bílkovinová anebo také proteinová dieta slibuje výraznou redukci hmotnosti v poměrně krátké době. Vynalezl ji profesor z Harvardu, George L. Blackburn, který zkoumal, jak lidský organismus spaluje uložené tuky. Pro koho je vhodná a proč je to takový pojem? Víme, kdy byste ji měli vyzkoušet a v jakém případě je lepší se jí vyhnout.

Obelstění vlastního organismu

Všechny redukční diety slibují výrazný úbytek na váze. A to se při jejich dodržování také stane. Problém je však v tom, že až 40 procent zredukované hmotnosti může být ze svalů. A právě ty jsou hlavními spalovači tuků. Pokud tedy přijdete o ně, nastane téměř jistě obávaný jojo efekt.

 

Profesor Blackburn ovšem identifikoval přirozený biologický stav těla, zvaný ketóza, kdy lidský organismus začne spalovat vlastní tuky. Ten má nastat tehdy, kdy se tělu pravidelně dodávají proteiny a zároveň je na minimum snížený přísun tuků a hlavně sacharidů. Podle toho pak vytvořil jídelníček, který stav ketózy podporuje a člověk díky němu spaluje tuky a ne svaly. Tím se zároveň snižuje riziko jojo efektu.

Kdy dieta skutečně pomůže?

Dieta je podle odborníků vhodná hlavně pro obézní lidi, kteří se potřebují zbavit závislosti na sladkém, „smrsknout“ si žaludek, nebo třeba tehdy, kdy jim jejich váha brání v potřebném chirurgickém zákroku. Díky ní se naučí nejen jíst, ale celkově žít zdravěji. V tomto dietním plánu je proto zařazený i sport.